marec 9, 2020 11:05 am

Kuchynská pracovná doska z masívu

Masív

V tomto článku sme sa Vám rozhodli priblížiť, čo všetko obnáša výroba pracovnej dosky z masívu. Dôležitým prvým krokom je správny výber materiálu. Najčastejšie využívaným drevom na tieto účely je dub, buk a orech. Menej vhodnými sú mäkkšie materiály ako je smrek a borovica.

V ďalšom kroku prichádza na rad prvotné spracovanie dreva – t.j. jeho skrátenie a pozdĺžne rozrezanie. Nasledujúcim krokom je zrovnanie hrán a plochy foršne.

V ďalšom kroku prichádza na rad prvotné spracovanie dreva – t.j. jeho skrátenie a pozdĺžne rozrezanie. Nasledujúcim krokom je zrovnanie hrán a plochy foršne.

Až keď je jedna strana rovná, môžeme prepustiť foršňu cez hobľovačku, aby sme dosiahli rovnakú hrúbku všetkých kusov.

Po predchádzajúcej príprave všetkých foršní prejdeme na ich spájanie do jedného kusu lamelovaním. Pomocou lamelovacej frézy urobíme otvory na lamely, ktoré nám umožnia ešte pred procesom lepenia spevniť a zrovnať spoje. Následne aplikujeme lepidlo a stiahneme knechtami. Necháme zaschnúť od 2 do 6 hodín. Je dôležité použiť lepidlo rezistentné voči vode.

foto-4
foto-7
IMG_20191216_191217
IMG_20200205_150447

Následne je potrebné spoje ako aj celú dosku prebrúsiť, v prípade potreby zatmeliť mierne vady a potom opätovne obrúsiť.

Finálne brúsenie je zabezpečené brúsnym papierom so zrnitosťou 120 a viac.

Kartáčovanie je proces, pri ktorom sa pomocou špeciálnych kotúčov vytrháva letné drevo a vzniká tzv. efekt starého dreva. Tento proces môže a nemusí byť použitý. Záleží to od požiadavky zákazníka.

Poslednou fázou úpravy pracovnej dosky je lakovanie, prípadne olejovanie. Je potrebné naniesť minimálne dve vrstvy. Prvá vrstva sa zľahka zbrúsi brúsnou kockou so zrnitosťou 250 a druhá vrstva je už väčšinou finálnym náterom. V niektorých prípadoch je potrebné naniesť aj tretiu vrstvu.

Po zaschnutí finálneho náteru je kuchynská pracovná doska pripravená na montáž.

6
5